De temperatuur buiten daalt en binnen zetten we de kachel aan. In de koudere periode van het jaar zit de ‘r’ in de maand. Het zijn de maanden waarop je het meeste risico loopt verkouden te worden of een griepje of een ander virus op te lopen. Typische winterse gezondheidsklachten waarop je meer risico loopt als je onvoldoende weerstand hebt. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen om dat risico te verkleinen: je weerstand verhogen. Ook als je aan het afvallen bent is het belangrijk om je weerstand op peil te houden gedurende de koude maanden. Met deze 8 tips gaat je dat zeker lukken!

 

Tip 1: Zorg dat je voldoende vitamine C en vitamine D binnenkrijgt

 Voldoende vitamine C voorkomt niet dat je besmet raakt met een wintervirus, maar het zorgt er wel voor dat je er sneller van herstelt én dat je klachten waarschijnlijk minder hevig zijn. Vitamine C haal je uit citrusvruchten, maar ook uit groenten zoals spruitjes, broccoli en boerenkool. Vitamine D speelt ook een grote rol voor je weerstand. Vaak is je vitamine D-gehalte in de winter te laag door een gebrek aan zonlicht. Dit kan allerlei klachten geven, waaronder vermoeidheid en neerslachtigheid. Vitamine D zit bijvoorbeeld in vette vis, melkproducten, margarine en halvarine en vitamine D-supplementen.

 

Tip 2: Eet voldoende vezels

Vezels zijn een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen. Bacteriën die je lichaam binnenkomen en zich willen nestelen worden door de microbiotica bestreden. Wil je je weerstand verbeteren, eet dan dus voldoende vezels! Wist je dat de meeste mensen dagelijks te weinig vezels binnenkrijgen? Een volwassene moet dagelijks tussen de 30 en 40 gram vezels eten. Vezels zitten bijvoorbeeld in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten.

 

Tip 3: Drink voldoende

Het is altijd belangrijk om voldoende te drinken, maar helemaal als je veel vezels eet. Voldoende drinken verbetert ook je afweersysteem. Het advies is om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken.

 

Tip 4: Eet meer van de goede vetten

 Het is in de winterperiode extra belangrijk om veel goede vetten binnen te krijgen. Goede vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten geven je immuunsysteem een boost, doordat ze ontstekingen in het lichaam remmen. Onverzadigde vetten helpen je lichaam dus in de strijd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Je vindt ze bijvoorbeeld in olijfolie en vette vis, zoals zalm.

 

Tip 5: Beweeg regelmatig in de buitenlucht

Beweging is natuurlijk sowieso goed voor jou en je weerstand. Maar met bewegen in de buitenlucht snijdt het mes aan twee kanten. Je vangt er namelijk zonlicht mee op, wat belangrijk is voor het op peil houden van je vitamine D-inname. Daarnaast stimuleert bewegen in de buitenlucht je bloedsomloop en worden je longen extra aan het werk gezet. Het geeft je conditie dus echt een boost en helpt ook nog eens om ’s nachts beter te slapen. Over frisse lucht gesproken… Zit je gedurende de dag veel binnen, zet dan eens een raam open voor frisse lucht. De ventilatie zorgt ervoor dat virusdeeltjes niet blijven hangen en je slijmvliezen niet uitdrogen.

 

Tip 6: Neem voldoende rust

Wie in de zomermaanden probleemloos een paar nachten op rij te weinig slaapt, zal merken dat dit in de wintermaanden veel lastiger is. Te weinig rust heeft namelijk vooral in de wintermaanden invloed op je weerstand. Probeer je agenda dus wat minder vol te plannen, ga eens een uurtje eerder naar bed en probeer aan te voelen wanneer je behoefte hebt aan tijd voor jezelf. Een gezonde geest is een gezond lichaam!.

 

Tip 7: Was regelmatig je handen

Deze tip is er een die we de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk tot in den treure moeten hebben aanhoren: was regelmatig je handen met handzeep. Het is niet voor niets dat we hem zo vaak voorbij horen komen want het is een hele belangrijke. Waarom? Virussen en bacteriën worden overgedragen door contact via de handen. Ongemerkt zit je dagelijks vaker dan je denkt aan je neus, mond of ogen. Zitten er bacteriën of virusdeeltjes aan je handen, dan kan je jezelf op die manier dus makkelijk besmetten. Door regelmatig je handen te wassen verklein je die kans aanzienlijk.

 

Tip 8: Eet minder suiker

De laatste tip is zeker niet de onbelangrijkste! Om je lichaam te helpen sterk en gezond te blijven in de winterperiode helpt het om te minderen met geraffineerde suikers. Deze suikers vind je in gebak, koek en snoep, maar het is ook de suiker in de suikerpot (zowel witte als bruine). Dit type suiker zorgt voor hoge ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen verlagen je immuunsysteem wat je vatbaarder maakt voor virussen en bacteriën.


Share by: