De term vegetariër kennen we allemaal. Het is iemand die geen vlees of vis eet. Dan is er de veganist, die helemaal geen dierlijke producten eet, dus naast vlees en vis ook geen zuivel en eieren. De pescetariër eet geen vlees, maar wel vis. En dan is er nog de flexitariër. Heb jij daar al eens van gehoord? Een flexitariër is iemand die regelmatig, bijvoorbeeld een keer per week, een dag zonder vlees inlast. Hoe zit dat precies? En als jij erover denkt om flexitariër te gaan worden, welke voedingsmiddelen zijn op zo’n dag zonder vlees dan een goede keuze om toch voldoende (van de juiste) voedingsstoffen binnen te krijgen?

 

Wat is een flexitariër?

 

Een echte flexitariër eet minimaal 1 dag in de week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks. De meeste mensen doen het omdat ze zich bewust zijn van de impact van vlees op het milieu, maar ze willen vlees niet altijd weglaten uit hun eetpatroon. Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat 67% van de Nederlanders echt flexitariër is, terwijl 86% van de Nederlanders zegt het te zijn. Opvallend! Waarin zit hem dat grote verschil?

 

Een dagje geen vlees is ook écht een dag geen vlees!

 

Veel mensen denken bij een dag zonder vlees aan de avondmaaltijd. Ze laten het stukje vlees naast de aardappels en groente weg en kiezen bijvoorbeeld voor een vleesvervanger. Vaak wordt vergeten dat er tijdens de lunch, tussendoor of bij de borrel wel gewoon vlees wordt gegeten. Denk aan het plakje ham op de boterham of de bitterbal op vrijdagmiddag. We noemen dit ook wel ‘sluipvlees’. Op een dag dat je geen vlees eet zou je dus ook geen sluipvlees moeten eten. Probeer daar bewust mee om te gaan en kies op die dag bijvoorbeeld voor hummus op de boterham of een gezonde salade als lunch.

 

Wat zijn goede vleesvervangers voor de flexitariër?

 

Als je een gezonde maaltijd zonder vlees of vis wilt maken kun je dit vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten of tofu. Er zijn ook kant-en-klare vleesvervangers te koop, maar deze bevatten vaak veel zout en ook veel calorieën. Een vervanger moet in elk geval voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12 bevatten. Voor een gemiddelde portie moet je qua calorieën denken aan ongeveer 160 kcal. Ook zuivel zoals melk, kwark en yoghurt of noten bevatten veel eiwitten en kun je als vervanger voor vlees of vis gebruiken.

 

Afvallen als flexitariër

 

Flexitarisch eten kan het afvalproces versnellen. Dat komt doordat flexitariërs meestal weinig calorierijke bewerkte voeding eten en in verhouding meer plantaardige voeding. Deze is van nature minder calorierijk. Noten vormen hierop een uitzondering. Pinda’s, amandelen, pistachenoten en cashewnoten bevatten weliswaar veel eiwitten en zijn daardoor geschikt als vleesvervanger, maar ze bevatten wel veel calorieën en zijn daarom niet de beste keus als je gewicht wilt verliezen.

 

Zijn er ook nadelen?

 

Plan je je dagje zonder vlees goed, dan kan de flexitarische levensstijl erg gezond zijn en gewichtsverlies bevorderen. Het grote gevaar zit hem erin dat sommige mensen het risico lopen op tekorten aan voedingsstoffen als ze minder vlees en andere dierlijke producten gaan eten. Dit voorkom je door de juiste voedingskeuzes te maken en je dag zonder vlees bewust in te plannen. Wil je meer weten over het minderen met vlees en vis en hoe je je eet- en leefstijl het beste aanpast als je graag wilt minderen met vlees en vis? Stuur me gerust een bericht, dan neem ik contact met je op.


Share by: