Gezonder eten willen we allemaal wel. Wat ons vaak tegenhoudt is dat we niet goed weten waar we moeten beginnen, of dat we denken dat we om gezonder te eten onze hele eet- en leefstijl moeten omgooien. Dat is te moeilijk en daarom verandert er uiteindelijk vaak niets. Maar wist je dat je met wat kleine aanpassingen op een makkelijke manier de eerste stappen kunt zetten naar een gezonder eetpatroon? In deze blog geef ik je 7 eenvoudige tips voor gezonder eten.

 

Tip 1: neem minder suiker

 

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar ongemerkt krijg je waarschijnlijk meer suiker binnen dan je denkt. Honing, stroop en siroop vallen er namelijk ook onder. Als je ervoor kiest suiker te eten, doe dat dan bewust en eet en drink voor de rest zo suikervrij mogelijk. Stop ook met suiker in je koffie of thee. Het is misschien even wennen, maar op den duur kan je prima zonder.

 

Tip 2: bekijk goed of iets wat gezond LIJKT ook echt gezond IS

 

Soms denk je gezond bezig te zijn, maar valt dat eigenlijk best tegen. En dat is natuurlijk zonde. Bij de lunch bijvoorbeeld, neem je een broodje gezond of een salade. Dat klinkt gezond, maar zo’n broodje gezond is vaak erg groot. Het bevat evenveel brood als die tot vier boterhammen. Vaak is het witbrood en is het broodje erg dik belegd. Voor salades geldt dat dressings, croutons en kaas allemaal stiekeme caloriebommetjes zijn die een salade al snel een minder gezonde keuze maken.

 

Tip 3: laat groente de hoofdrol spelen op je bord

 

Groenten bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Ze vullen goed, maar zijn laag in vetten, suikers en calorieën. Ben je daar bewust van en vul je bord voor het grootste deel (liefst de helft) met groenten en wees wat zuiniger met de aardappelen, pasta of rijst en het stukje vlees, vis of een vleesvervanger.

 

Tip 4: verruil iets ongezonds voor iets gezonds

 

Het Voedingscentrum noemt dit ‘de eetwissel’. Verruil simpelweg iets ongezonds voor iets gezond(er)s. Verruil bijvoorbeeld een glas cola voor een glas (bruis)water en vervang witte pasta door de volkorenvariant. Het is een kleine moeite en het lijkt misschien een kleine verandering maar we weten allemaal dat alle kleine beetjes helpen.

 

Tip 5: eet zo puur mogelijk

 

Je hebt vast weleens gehoord dat het niet zo gezond is om altijd met pakjes en zakjes te koken. Maar waarom is dat eigenlijk? In pakjes en zakjes zitten smaakversterkers en er zit vaak veel zout en suiker in verstopt. Het is zonde om die binnen te krijgen als je ze helemaal niet nodig hebt. Soep en pastasaus bijvoorbeeld, halen veel mensen uit een blik of pak maar kan je met verse groenten eenvoudig zelf maken. En… vaak is het nog lekkerder ook!

 

Tip 6: eet regelmatig

 

We kennen allemaal de hongerklop. Als je te lang niets hebt gegeten, kan de honger zo hevig toeslaan dat je alles wel wilt opeten wat je in je keukenkastjes of de supermarkt tegenkomt. Het is dus slim om dat te voorkomen. Dat doe je simpelweg door regelmatig te eten, elke 2 tot 3 uur. Zorg dat je gezonde tussendoortjes bij de hand hebt om te voorkomen dat je tussen de maaltijden door gaat snaaien.

 

Tip 7: denk in kleine stapjes en wees niet te hard voor jezelf

 

Bij het aanleren van nieuwe gewoontes helpt het om niet te streng voor jezelf te zijn. Neem kleine stapjes en wees je bewust van de winst die je ermee hebt geboekt. Kijk ook vooral wat voor jou werkt en blijf vooral genieten van je eten. Want eten moet lekker zijn en het is fantastisch als je dat met gezond of iets minder eten kunt bereiken.

 

Vind jij het tijd om nu echt eens aan je eetpatroon te werken, maar heb je vragen over gezond(er) eten en de veranderingen in je eet- en leefpatroon die daarbij komen kijken? Ik help je graag. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.


Olivia


Share by: