Diëtist Mirjam.

Ontmoet de diëtist Mirjam Geerse! 

Wie ben je en wat doe je? 

Vandaag bel ik met Mirjam Geerse, Diëtist en moeder van 2 meisjes. Eén van 4 (Rosalie) en één van anderhalf (Annelinde). Ze is getrouwd met Simon, bijna KNO arts. Mirjam is geboren en getogen in (Eemdijk) en woont en werkt in Hilversum. Ik interview haar om ook een ander gezicht achter DietPlus in beeld te brengen naast dat van Olivia Wong eigenaresse van DietPlus. 

Vertel eens meer over je werk bij DietPlus en de samenwerking met Olivia? 

“Ik werk inmiddels 9 jaar bij DietPlus. Olivia is degene die het beleid maakt en de kaders schept. We werken allebei individueel met eigen cliënten. Het werk doen we dus heel zelfstandig en dat vinden we allebei helemaal prima. En daarbij ik vind het prima om op de achtergrond te werken. We kunnen goed met elkaar door een deur. Ik ben een rustige stabiele factor en ik vind het heerlijk om met mijn vak bezig te zijn. Laat mij maar lekker mijn ding doen.” Als ik Mirjam vraag waarom ze online minder zichtbaar is, verteld ze: “Facebook heb ik zeker wel gebruikt in het verleden. Ik vind het gevaar hiervan dat het onpersoonlijk en oppervlakkig kan zijn. Ik heb liever een echt gesprek met iemand tegenover me, echt contact.” We praten nog wat door over de voors en tegens van social media. En één van de dingen die Mirjam raakt is de eenzaamheid van sommige cliënten die ze in de spreekkamer krijgt. Ze vertelt dat ze zich verwonderd over het onbegrip van anderen rondom deze cliënten. “Op een platform is het vaak mooi en rooskleurig, terwijl er veel meer achter een mens zit. Het luisterend oor is het belangrijkst, dan maak je net dat beetje verschil voor de ander in het persoonlijk direct contact. Bovendien heb ik het veel te druk met mijn werk in combinatie met mijn gezin voor deze vorm van social media. Nu met mijn gezin werk ik ook minder uren per week dan voorheen. Maar, wanneer Olivia met vakantie is, ben ik natuurlijk iedere dag bereikbaar. 

Wat voor soort cliënten komen bij jou op consult? 

“Voornamelijk mensen met overgewicht. Mensen met diabetes en/of een hoge bloeddruk. Mensen met allergieën., intoleranties. Dat laatste is mijn interessegebied. Ook mensen met ondergewicht.” Als ik vraag waar de interesse voor allergieën en intoleranties vandaan kom, krijg ik een heel persoonlijk verhaal te horen: “Ik heb zelf veel allergieën, daar is de interesse ontstaan. Ik heb een allergie voor pinda’s, noten, melk en eieren. Vandaar dat dit altijd een rol heeft gespeeld in mijn leven.” Door haar persoonlijke ervaringen op het gebied van allergieën, kan Mirjam zich dus heel goed inleven in wat een cliënt doormaakt. Ook haar reacties daarop. Het maakt haar een ervaringsdeskundige. En dat is voor cliënten erg fijn gedurende het regelmatige en lange contact dat ze met haar hebben. 

Wat vind jij het allerleukst om te doen? 

Zonder na te denken, zegt Mirjam gelijk: “het contact met mensen, een luisterend oor zijn voor de ander. Het ‘meekijken’ in andermans leven en dan bedoel ik meer het ondersteunen van de ander in het soms moeizame leven van cliënten. Ik vind het intrigerend waarom iemand het bijvoorbeeld moeilijk heeft om maat te houden en om te zien hoe cliënten reageren op bepaalde voeding. Dat je door alleen maar goed te luisteren tot de kern van het probleem weet te komen.” 

En wat vind je het leukst om in je vrije tijd te doen? Ook nu zegt Mirjam zonder na te denken: “Met het hele gezin bij elkaar zijn. Met zijn vieren, naar het strand, fietsen, gewoon lekker buiten zijn. Ik ben een echt gezinsmens. Ik zit het liefst in de bergen, Zwitserland. Dat hebben we nog niet met het hele gezin gedaan. Voor mijn man is dat wel de zee.” Als ik vraag waar haar voorliefde voor de bergen vandaan komt, verteld ze een leuke anekdote: ”Als kind zijn we altijd in Zwitserland op vakantie gegaan. Van Nederland ben ik ook naar Zwitserland gefietst.” In eerste instantie denk ik, dat ik Mirjam niet goed heb verstaan, dus vraag ik haar voor de zekerheid nog een keer. Je bent van Nederland naar Zwitserland gefietst? Hoor ik dat nou goed? “Ja klopt, mijn ouders hebben daar een huis en we hadden gezegd “we fietsen wel een keer langs.” Waarop mijn broertje had gezegd, ja ja dat doe je vast niet. Wel dus” lacht Mirjam: “Met de kleintjes gaat dat nu nog niet, maar wie weet in de toekomst….” 

Wat vind je moeilijk om te doen? 

Mirjam neemt hier even de tijd voor. Het is natuurlijk ook geen eenvoudige vraag. “Cliëntgroepen die we niet vaak zien. Bijvoorbeeld cliënten die sondevoeding krijgen. Daar moet ik dan echt helemaal induiken om na te gaan hoe dat precies zit. Dit is natuurlijk een specialiteit van het ziekenhuis, niet zo zeer van onze praktijk. Wat ik meer lastig vind dan moeilijk, is het kwaliteitsregister waar we mee te maken hebben. Het kwaliteitsregister is waar je als diëtist ingeschreven bent. De eisen en regelgeving maken ze echter steeds moeilijker. Het wordt steeds meer aangescherpt en het wordt op die wijze lastiger om de juiste punten te halen. Enerzijds goed om dit register te hebben en ingeschreven te staan, maar de tijd die je er ermee kwijt bent, vind ik soms wat zonde. Laat mij maar lekker mijn werk doen ;). Maar ja, het hoort er natuurlijk bij.” 

Als ik haar vraag wat zij thuis moeilijk vindt om te doen, duurt het ook nu even voordat er een antwoord komt. Mirjam is een positief ingesteld mens. Een mooie karaktereigenschap: “Soms vind ik het moeilijk om bepaalde keuzes te ‘moeten’ verantwoorden. En dan met name rondom de opvoeding en opvang van de kinderen. Simon en ik vinden het belangrijk om er zoveel mogelijk zelf te zijn voor de kinderen. Dus thuis zijn, als de kinderen uit school komen, werktijden hierop aanpassen enz. Anderen hebben daar dan een mening over, vinden dat raar. Daar heb ik wel eens moeite mee. Het gevoel dat je je moet verdedigen voor jouw keuze.” We komen dan weer terug op het social media en vertelt Mirjam, dat het geen rozengeur en maneschijn is. Dat is wel wat je ziet op social media. Mooie foto’s van fantastische vakanties, terwijl je weet dat er in die vakantie bijvoorbeeld een kind goed ziek is geweest. “Het lijkt wel of men niet meer door heeft, dat je de buitenkant ziet en niet dat er van binnen ook nog wel het een en ander speelt, dat niet direct zichtbaar is.” 

Wat was het meest aangrijpende dat je in jouw vak hebt mee gemaakt? Wil je dat delen? 

Ik ben naast ‘gewone’ diëtist ook kinderdiëtist. “Kinderen die bij mij komen met ernstig overgewicht, dat vind ik altijd heel heftig. Vooral als kinderen de schuld krijgen van hun eigen overgewicht. Ouders die zich bijvoorbeeld in het proces afzetten en naar het kind wijzen en aangeven dat het kind niet luistert en het daarom niet lukt. Kinderen hebben op jonge leeftijd het vermogen niet om hier zelf mee bezig te zijn, hierin alleen te staan. Ook als we cliënten krijgen die ernstig ziek zijn of worden waar ze niets zelf aan kunnen doen, maar waar cliënten wel erg mee zitten en wat je niet kunt oplossen. Dat vind ik erg lastig. Ik bezoek ook oudere mensen aan huis, soms terminaal. Dan vrees ik bij terugkomst van een vakantie vaak de telefoon, om dat belletje te krijgen dat er weer een cliënt is gestorven. Of mensen die zeggen, het hoeft van mij niet meer en dan kort daarna overlijden. 

Zo hadden we een gesprek met een stagiaire over optimale betrokkenheid waarbij je zoveel mogelijk jezelf afschermt van emoties. Dat blijft natuurlijk lastig, je betrokkenheid maakt, dat je emoties toch altijd een rol spelen.” 

“Ik kan goed de deur achter me dicht trekken, dan blijft 90% wel in de praktijk. Als ik thuis ben, ben ik thuis. Ben ik op mijn werk, dan ben ik op mijn werk. Ik kan het gelukkig goed scheiden. Mijn man zit ook in de zorg dus wij kunnen elkaar daarin goed steunen.” Wel heftig, ik kijk ineens op een heel andere manier naar het vak van Mirjam en Olivia. Nooit gedacht dat je als diëtist ook hiermee te maken krijgt. Je staat er eigenlijk niet bij stil wat een bepaald vakgebied aan lastigheden ervaart. En in een vak zoals dat van Mirjam en Olivia kan het natuurlijk bijna niet anders. Als je met mensen werkt, heb je te maken met persoonlijke levens, waarin allerlei zaken en thema’s een rol spelen waar wij geen notie van hebben, en waar wij en soms ook specialisten helaas geen vat op hebben. 

Wat was het leukste tot nu toe dat jij hebt mee gemaakt in jouw vak? 

Om maar even van het zware deel van het vakgebied over te stappen naar luchtigere en leuke thema’s ben ik benieuwd naar de succesmomenten. Mirjam verteld opgetogen over een client met behoorlijke darmproblematiek. “Deze persoon zat helemaal in een neerwaartse spiraal. Ik heb mijn cliënt vervolgens aangegeven, alles en dan ook echt alles op te schrijven wat hij at. Uit het eetboek kon ik vervolgens opmaken dat hij een lactose intolerantie had. Nadat hij vervolgens gestopt was met de melkproducten losten alle problemen op als sneeuw voor de zon. Dat vond ik echt top.” 

“Ook had ik laatst een kindje met ernstige buikklachten. Een baby nog. Dat was een hele ingewikkelde casus. Het kindje kon meerdere soorten voeding niet goed verdragen, wat een belasting was voor ouders en kind. Ik heb vervolgens met een andere deskundige gekeken naar deze casus en zijn we gestart met het weglaten van dingen uit de voeding. We zijn eigenlijk gewoon een paar stappen terug gegaan; minder zoetigheid, minder vet. Terug naar de basis en iedere keer stapsgewijs opbouwen, weer een stapje terug, en weer verder opbouwen. We zijn stap voor stap verder gegaan. Nu eet het kindje alles weer. Dat is voor mij een echt groot succes!” 

Ik kan me de euforie voorstellen, die je op zo’n moment voelt. Zo’n hulpeloos schepsel die alleen maar zieker en zieker wordt en die je dan kunt helpen, zelfs zo goed dat het verder geen allergieën heeft ontwikkeld en alles weer kan eten. Wat een prachtig succesverhaal! 

“Ik heb een mooi vak, lekker divers. Ik heb te maken met terminale mensen aan huis tot baby’s met spuugproblemen. Ik heb in Amsterdam stage gelopen. Dat was een stuk algemener. Ik heb heel veel geleerd van Olivia. Vooral maatwerk advies geven, met standaard adviezen red je het niet. Het is echt nodig om individueel naar mensen te kijken en naar wat ze lekker vinden. Bijvoorbeeld iemand die heel erg houdt van pizza, die je dan toch kunt uitdagen om met kleine stappen de juist kant op te gaan, zodat die persoon toch tot een gezondere levensstijl komt. Mensen vergeten soms dat gedragsverandering wel twee jaar kan duren. Het is onmogelijk om in twee maanden 30 kilo af te vallen en op gewicht te blijven. Samen met Olivia staan wij erg achter dat individuele aspect.” 

Hoe vier jij je successen? Noem eens een voorbeeld. 

“Met een grote slagroomtaart” grapt Mirjam. “Ik vier het niet echt zo. Natuurlijk heb ik het wel met Olivia over onze successen en in het verleden stuurden we dit soort dingen wel door naar elkaar als positieve motivator. Even de succesjes van de week delen met elkaar. We ontvangen soms cadeautjes van cliënten. Het is dan wel grappig, dat ze iets van eten meenemen om het te vieren.” Misschien moeten we de successen maar gaan vieren lacht Mirjam. 

Wat is jouw droom voor de toekomst? 

“Die vraag stel je in een hele lastige bubbel” vertelt Mirjam. “Mijn man is bijna KNO arts en op zoek naar een baan. Het kan dus zijn dat we voor zijn werk moeten verhuizen. Gek genoeg verandert je toekomstbeeld er wel door. Het gaat er voor mij met name om dat je bij elkaar bent als gezin. 

Als tienjarig kind had ik al de droom dat ik moeder wilde worden. Is het gek als ik zeg dat ik mijn eigen droom leef momenteel? Ik ben een heel tevreden mens. Ik vind het zelfs bijna jammer dat mijn kinderen straks naar school gaan. Het lijkt wel alsof er steeds iets als doel gesteld moet worden. Ik ben gewoon tevreden J. En uiteraard heb ik een soort ‘bucketlist’ van dingen die ik nog wil doen met mijn gezin, zoals Zwitserland.” 

Ik vind het helemaal niet gek dat Mirjam haar droom leeft. Het is juist prachtig. Hoe mooi is dat, dat zij goed weet wat ze wil en wenst en gelukkig is met haar gezin en haar leven. Er zijn al genoeg mensen die zoekende zijn en niet weten wat hun bestemming is, maar geen antwoord krijgen op een vraag die ze zelf niet eens weten. En daarmee sluit ik een mooi interview met Mirjam af. 

Wil je een afspraak maken met Olivia of Mirjam? Neem dan contact met ons op https://dietplus.nl/contact 

 

Interview door Joke Brons, B2Support – 7 Augustus 2019 

Skip to content