Chocolade, Chinees en Champagne

Bij het lezen van de titel van deze blog vraag je je misschien af wat chocolade, Chinees en Champagne met elkaar te maken hebben. Nou, dat is meer dan alleen hun eerste letter! Zo eet of drink je ze bijvoorbeeld vaak als je iets te vieren hebt. Champagne is feestelijk, chocolade geeft je een euforisch gevoel en Chinees eten als je er al weken zin in hebt is zalig. Top dus, maar er is wel één nadeel: dit trio is niet bepaald gezond. In deze feestmaand stip ik ze graag even aan. Om je er bewust te maken, maar ook om te laten zien dat je – ook qua lekkere en ongezonde dingen – altijd een keus hebt.

 

Chocolade

 

Melk, wit puur, met nootjes of vulling… Chocolade is er in allerlei verschillende soorten, vormen en maten. Mijn persoonlijke favoriet is witte chocolade, gevolgd door puur. Melkchocolade vind ik het minst lekker. Wat je misschien niet wist is dat deze soorten chocolade alle drie ongeveer evenveel calorieën bevatten. Wel bevat pure chocolade meer antioxidanten en is om die reden wat gezonder dan de andere twee. Chocolade in het algemeen is vooral ongezond omdat het slechte vetten bevat die een verhoogd cholesterol veroorzaken. Deze vetten kunnen er ook voor zorgen dat je bloedvaten dichtslibben. Moet je chocolade dan helemaal links laten liggen als je er dol op bent? Welnee. Zeker in de feestmaand mag je jezelf best eens trakteren op een chocolaatje. Maar doe dit dan wel met mate en kies voor de chocolade die je het allerlekkerst vindt

 

Chinees

 

Vroeger woonden wij naast Chinezen. De moeder van het gezin maakte altijd van die heerlijke dikke loempia’s. Ik kan me nu de geur en smaak nog herinneren. Dol was ik erop! Veel mensen vinden Chinees eten erg lekker. Het slechte nieuws is dat het erg calorierijk is. Maar alleen als je de verkeerde keuzes maakt. Want het goede nieuws is dat er dus ook gerechten zijn die je binnen een gezond eetpatroon prima kunt eten. Zo zijn witte rijst, Tjap Tjoy, kip in zwarte bonensaus en kip met cashewnoten allemaal verantwoorde keuzes. Wat je dan beter niet (teveel) eet? Babi Pangang, nasi, bami en mihoen, eend, Kou Lou Yuk (eigenlijk alles wat gefrituurd is, dus helaas ook de loempia’s) en saté met pindasaus. Verruil de bami dus gewoon eens voor witte rijst en kies een wat minder calorierijk gerecht. Dan is Chinees een prima keuze voor af en toe!

 

Champagne

 

Als je écht iets te vieren hebt komt er Champagne op tafel. Je zult het niet elke dag drinken en dat is maar goed ook, want behalve duur is alcohol om een boel redenen niet goed voor je. Heb je een feestje, wil je proosten op het nieuwe jaar of eens extra chique dineren, dan is Champagne wel een betere keuze dan wijn. Ter vergelijking: een glas Champagne heeft 60 calorieën, een glas rode of witte wijn 125. Bij dat proosten op het nieuwe jaar hoort waarschijnlijk ook wat lekkers te eten. De echte klassieker, de oliebol, bevat 185 calorieën. Een meer verantwoorde keuze is dan de appelbeignet. Bak je die zelf, dan bevat hij rond de 105 calorieën. Van de kraam is een appelbeignet vaak wat groter en bevat dan 165 calorieën (nog altijd minder dus dan een oliebol!). De appelflap is trouwens de echte killer. Die bevat maar liefst 400 calorieën.

 

De feestmaand: op rantsoen of helemaal los?

 

Natuurlijk hoef je deze decembermaand niet alles aan je voorbij te laten gaan. Het is prima om tijdens de feestdagen iets lekkers te eten en te drinken. Maar wacht daarmee tot de feestdagen, kies die dagen alleen voor de dingen die je het allerlekkerst vindt en let na afloop bijvoorbeeld een periode wat meer op de vetten. Dan ga je zonder problemen gezond en slank het nieuwe jaar in!

XO OLIVIA

 

 

 

 

chocola
Naar de inhoud springen